Tips om te zorgen voor je ecosysteem.

Eindelijk heb je dan je ecosysteem maar hoe zorg je nu voor je ecosysteem?
Als eerste is het zoeken naar een goed plekje in je huis. Maar hoe ziet dat plekje er uit? 
Het plekje heeft veel licht nodig, geen zonlicht, hooguit even het ochtendzonnetje. Het is ook niet vlakbij een warmtebron, zoals een kachel, oven, verwarming etc. Als je dan zo’n plekje hebt gevonden dan zet je natuurlijk je ecosysteem zo neer dat je uiteraard goed zicht hebt op de mooiste zijde.

In het begin zal je ecosysteem wat gaan wasemen, de binnenkant is dan beslagen. Geen zorgen, dat komt doordat het ecosysteem van binnen naar buiten, naar binnen etc geweest is. Het ecosysteem gaat zich namelijk aanpassen aan de temperatuur waarin het zich nu bevindt. Vandaar dat je er eerst een goede plek voor vinden moet anders blijft het ecosysteem maar wasemen.

Nu is het zaak om te zorgen dat je ecosysteem gaat wennen aan z’n vaste plek en stopt met wasemen. Dat doe je door voorlopig elke dag minimaal een half uur, de deksel er half op te leggen. Na ongeveer een week bouw je de open tijd met steeds 5 à 10 minuten af. Zodra het dan zo ver is dat de deksel gesloten kan blijven, bestaat de kans dat je ecosysteem weer gaat wasemen. Geen zorgen, is dat na 2 à 3 dagen nog niet weg, dan een dagje de deksel er weer even af. In principe zou je ecosysteem nu zichzelf moeten gaan supporten en kan de deksel erop blijven. 

Het kan gaan gebeuren dat sommige planten zo hard groeien dat je ze toch zult moeten snoeien. Dan open je de deksel, snoei je de plant (wat er vanaf komt gooi je weg) om daarna de deksel weer af te sluiten. Het kan zelfs voorkomen dat, ondanks alles, je ecosysteem toch uitdroogt. Dan kun je voorzichtig wat (regen)water geven. Het beste doe je dat voordat het ecosysteem helemaal uitgedroogd is. (Dit lijkt een rare opmerking maar het gebeurt).

Je ecosysteem zal lang mooi blijven als je deze tips opvolgt. Mocht je nog vragen hebben kun je mailen naar:
planten.en.aanverwanten.nl@gmail.com
Heel veel plezier gewenst met je ecosysteem.