Laat ik me eerst aan je voorstellen: ik ben Hélène, van Hélène’s planten en aanverwanten.

In 2018 ben ik begonnen met Helene’s planten en aanverwanten. Al lang voor die tijd was ik altijd bezig met plantjes, zaadjes en zelf stekjes te kweken. Langzamerhand breidde die hobby steeds verder uit. En voor ik het wist stond ons huis vol met allerlei zelfgemaakte plantenhebbedingen, zoals ik ze liefhebbend noem. In de eerste plaats ben ik plantenliefhebber maar ik wil me niet exclusief op planten toeleggen. Ik vind het fröbelen met andere materialen ook erg leuk om te doen. Vandaar de aanverwanten. Daarmee bedoel ik dat ik beide liefhebberijen met veel plezier combineer.

Met aanverwanten bedoel ik creaties die ik maak met allerlei verschillende vnl. natuurlijke materialen. Soms verwerk ik er planten in en soms niet. Vaak gebruik ik materialen die ik in de natuur vind zoals takken, mossen, stenen etc. Soms zijn het afdankertjes die mensen weggedaan hebben en waar ik iets in zie.

Het allermooiste vind ik werken met water, planten en stenen. Daar maak ik een soort stillevens van voor in huis. Op het internet vind ik hiervoor inspiratie, dat is dikwijls Japans georienteerd. Zij hebben het uitgevonden om dingen uit de natuur in een miniatuurvorm om te buigen. Denk hierbij aan bonsai (mini boom), kokedama (plant in mosbol), wabi-kusa (tafel aquarium) en zo meer.

Het maken van kokedama en ecosystemen vind ik ook een leuke uitdaging die ik graag aanga. Vooral het vullen van grote glazen bollen of flessen met plantjes, steentjes en ander spul geeft een goed gevoel als het gelukt is en het er fraai uit komt te zien. Het maken van een kokedama is ook een uitdaging, zeker het moment waarop de plant met de aarde omwikkeld moet worden met mos en touw is even spannend. Datzelfde geldt voor de wabi-kusa.

Verzoeken:

Heb je een speciaal verzoek? Laat het me weten zodat we samen kunnen kijken wat mogelijk is. Je bent niet de eerste met een verzoek en tot nu toe ben ik altijd samen met iemand en diens wensen, eruit gekomen. Ik ga uit van mogelijkheden en die zijn er gelukkig in overvloed. Ik ga eerst samen met je uitzoeken wat je mooi vindt en vervolgens ga ik daarmee lekker aan de slag. Dat vind ik heerlijk om te mogen doen. Vooral als het resultaat is dat iemand blij is met het nieuwe plantenhebbeding.

Het opnieuw weer mooi maken van iemands huiskamer- of kantoor-juweel vind ik ook leuk om te doen. In de loop der tijd kunnen planten uit hun voegen zijn gegroeid, uitgedroogd of gewoon aan een knip- en scheerbeurt toe zijn. Nadat ik het eenmaal onderhanden heb genomen, heeft iemand z’n juweel weer terug.